Tarif eksport dan rakan perdagangan minyak sawit Malaysia - Aisyah Abdul-Rahman; Mohd Fahmi Ghazali; Syajarul Imna Mohd Amin; Abdullah Khairi Mohd Asri (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2025)
Kajian ini menyelidiki kesan tarif eksport terhadap perdagangan dua hala minyak sawit Malaysia dengan menggunakan teknik regresi Autoregressive Distributed Lag (ARDL). Analisis ini mendalami hubungan dinamik antara tarif dan eksport pada tahap yang lebih terperinci, dengan memberi tumpuan kepada perdagangan dua hala dengan negara pengimport utama, iaitu India, China, Pakistan dan Belanda. Kajian ini memberikan bukti empirikal melalui kelajuan penyesuaian ke arah keseimbangan jangka panjang serta tindakbalas jangka pendek. Penemuan kajian menunjukkan bahawa tarif eksport memberi kesan negatif terhadap eksport minyak sawit Malaysia ke India, manakala memberi kesan positif terhadap eksport ke China dan Pakistan. Sebaliknya, tarif eksport tidak menunjukkan kesan yang signifikan terhadap eksport Malaysia ke Belanda. Diharapkan penemuan ini membantu pihak berkepentingan dalam merangka strategi pemasaran yang membentuk corak perdagangan minyak sawit Malaysia di pelbagai pasaran antarabangsa.