Hubungan tingkah laku impulsif dan kawalan kendiri dengan tingkah laku keganasan dalam kalangan bekas banduan - Mohd Suhaimi Mohamad; Najwa Afiqa Roshaizad; Mohamad Rahim Kamaluddin (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2025)
Isu bekas banduan sering diperdebatkan dan dikaitkan dengan tingkah laku impulsif, kawalan kendiri yang rendah serta meningkatkan kecenderungan tingkah laku agresif dan keganasan. Artikel ini bertujuan untuk mengenal pasti hubungan antara tingkah laku impulsif, kawalan kendiri dan tingkah laku keganasan dalam kalangan bekas banduan. Kajian ini menggunakan rekabentuk kuantitatif melalui pendekatan tinjauan. Pengumpulan data kajian menggunakan satu set borang soal selidik yang mengandungi tiga instrumen kajian iaitu Impulsive Behaviour Short Scale–8, Measures of Criminal Attitudes and Associates dan Self Control Scale Malay Version. Kesemua data dimasukkan ke dalam persisian SPSS versi 27 dan dianalisis secara deskriptif serta inferensi. Hasil kajian mendapati bahawa skor min bagi sub-skala kesegeraan adalah yang tertinggi dalam skala tingkah laku impulsif, dan skor sub-skala keganasan adalah yang terendah dalam skala mengukur tingkah laku jenayah. Manakala sub-skala impulsiviti mempunyai skor min tertinggi dalam skala kawalan kendiri. Ujian pekali korelasi Pearson menunjukkan hubungan positif yang signifikan antara tingkah laku impulsif, kawalan kendiri dan tingkah laku keganasan. Implikasi kajian ini penting bagi mengenal pasti faktor-faktor impulsiviti dan kawalan diri yang rendah serta merangka intervensi dalam profesion menolong bagi mengurangkan risiko tingkah laku keganasan. Hal ini sekaligus dapat meningkatkan usaha dan strategi dalam mengurangkan residivisme dan menyokong pengintegrasian semula bekas banduan ke dalam masyarakat.