Taburan dan ekologi spesies buah-buahan nadir famili Sapindaceae di Malaysia - Mohd Norfaizal Ghazalli,; Noraini Talip,; A.Latiff Mohamad, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2025)
Famili Sapindaceae merangkumi beberapa spesies buah-buahan nadir yang mempunyai nilai ekologi dan ekonomi yang tinggi. Walaupun kepentingannya diakui, maklumat lengkap mengenai taburan, habitat dan status pemuliharaan di Malaysia masih terhad, khususnya bagi takson yang kurang digunakan atau kurang dikenali. Kajian ini mendokumenkan jurang pengetahuan tersebut dengan menilai taburan geografi dan ciri ekologi spesies terpilih di Semenanjung Malaysia melalui tinjauan lapangan, analisis spesimen herbarium dan tinjauan kepustakaan. Objektif kajian adalah untuk mendokumentasi dan memetakan taburan spesies Sapindaceae di Malaysia serta menilai kesesuaian taksa terpilih bagi penanaman ex situ pada masa hadapan. Spesies utama yang dikaji termasuk Nephelium ramboutan-ake, Dimocarpus longan ssp. malesianus dan Lepisanthes rubiginosa yang kebanyakannya terdapat di hutan dipterokarpa tanah pamah dan bukit dengan taburan dipengaruhi oleh jenis tanah dan altitud. Julat taburan yang terhad dan pergantungan kepada habitat khusus menjadikan spesies ini sangat terdedah kepada kehilangan habitat dan perubahan iklim. Keputusan kajian menekankan bahawa strategi pemuliharaan masa hadapan perlu memfokuskan kepada perlindungan habitat, integrasi dalam sistem agroperhutanan, pembangunan koleksi ex situ, serta penglibatan komuniti bagi memelihara kepelbagaian genetik dan memastikan kelangsungan spesies dalam jangka panjang.