Pengaplikasian teori retorik moden dalam penyampaian ceramah keselamatan siber Polis Diraja Malaysia - Muhammad Adnan Pitchan; Nor Hajar Ummiah Osman (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Retorik merupakan seni komunikasi yang memainkan peranan penting dalam menekan aspek keterampilan melalui pengaplikasian bahasa yang pelbagai sama ada komunikasi secara lisan ataupun tulisan. Dalam konteks ini, peranan penceramah di kalangan pegawai Polis Diraja Malaysia adalah kritikal, bukan sahaja untuk membincangkan isu keselamatan siber yang dihadapi masyarakat pada masa kini, tetapi juga menawarkan penyelesaian yang terbaik bagi setiap jenayah siber yang berlaku. Kemahiran berkomunikasi secara berkesan dan pengaplikasian retorik dalam ceramah keselamatan siber adalah penting untuk memberi kesedaran kepada pendengar, sekali gus menggalakkan mereka menerima dan mengamalkan nasihat yang disarankan. Kajian ini dijalankan untuk mengkaji pengaplikasian Teori Retorik Moden dalam penyampaian ceramah keselamatan siber oleh dua penceramah Polis Diraja Malaysia yang dipilih berdasarkan pengalaman dan kepakaran dalam bidang jenayah siber. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif melalui teknik analisis kandungan bagi menganalisis ceramah ini. Dapatan kajian menunjukkan bahawa setiap penceramah bijak mengaplikasikan kepelbagaian retorik dalam ceramah keselamatan siber mereka. Kajian ini turut membuktikan bahawa penceramah tersebut menggunakan retorik yang mencerminkan kemahiran mereka untuk menarik minat masyarakat, memastikan pendengar kekal fokus dan terus mengikuti ceramah dari awal hingga akhir. Penggunaan retorik yang bijaksana oleh penceramah bukan sahaja meningkatkan kesedaran tentang keselamatan siber bahkan dapat membina keyakinan masyarakat terhadap keupayaan pihak polis dalam menangani jenayah siber yang berkesan.