Gema ekologi: meneroka interaksi antara persekitaran hutan dan vektor Malaria - Shahrul Azhar Md Hanif,; Mohd Rohaizat Hassan,; Mohd Hasni Ja’afar,; Nazarudin Safian,; Alabed Ali A. Alabed,; Muhammad Ridzwan Rafi’i,; Nurul Athirah Naserrudin,; Aliff Faisal Ahmad Kamar, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2025)
Malaria kekal sebagai salah satu cabaran kesihatan awam yang penting di seluruh dunia, dengan kemajuan telah terbantut dalam kebelakangan ini. Memandangkan peningkatan kes malaria terutamanya di beberapa kawasan tropika, pemahaman yang lebih baik tentang hubungan ekologi yang mendasari penularan vektor malaria perlu diberikan fokus. Pendekatan pelbagai disiplin yang melibatkan ekologi, entomologi dan kesihatan awam adalah diperlukan untuk memahami kaitan antara malaria dan habitat persekitaran. Ulasan ini bertujuan untuk mensintesis penyelidikan sedia ada tentang bagaimana ekosistem hutan mempengaruhi dinamik penularan malaria. Menggunakan pangkalan data PubMed, Google Scholar dan Scopus, kajian literatur komprehensif telah dijalankan menggunakan kata kunci tertentu. Artikel yang berkaitan telah dinilai untuk aliran tematik. Secara keseluruhan, 42 artikel telah dipilih untuk naratif ini. Iklim mikro hutan mempengaruhi kecergasan, tingkah laku, corak aktiviti dan fisiologi organisma. Relung biologi berbeza yang disebabkan oleh suhu, kelembapan, pendedahan cahaya dan kerpasan boleh memberi kesan kepada populasi nyamuk. Ciri-ciri fiziko-biokimia badan air, termasuk suhu, pH, jumlah pepejal terlarut (TDS), kandungan nitrat, dan paras oksigen terlarut, mempunyai kesan yang ketara ke atas banyaknya larva nyamuk anopheline. Kelimpahan vektor mungkin dipengaruhi oleh kehadiran perumah dan pemangsa semulajadi. Interaksi rumit geografi, tumbuh-tumbuhan hutan, kepadatan vektor malaria, dan tingkah laku mempunyai pengaruh besar ke atas dinamik penularan malaria. Penebangan hutan mengubah landskap dan ekosistem serpihan, yang mempunyai kesan besar ke atas habitat larva vektor Plasmodium. Perubahan iklim menimbulkan ancaman besar kepada kelimpahan vektor malaria dan dinamik penghantaran. Terdapat banyak aspek kepada interaksi kompleks antara persekitaran hutan dan penyebaran malaria, memerlukan pengetahuan yang mendalam dan lebih banyak penyiasatan. Kerjasama antara ahli ekologi, entomologi dan pakar kesihatan awam adalah penting dalam menghasilkan model komprehensif yang meramalkan risiko malaria dengan tepat dalam persekitaran yang berubah-ubah.