Keselamatan komuniti di India menerusi lensa keselamatan insan - Rubiny Ravichanthiran; Aini Fatihah Roslam; Noraini Zulkifli@Zulkafli (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2025)
Kajian ini meneroka peranan penting keselamatan komuniti dalam rangka kerja keselamatan insan, dengan menekankan kepentingannya dalam memupuk perpaduan sosial, keadilan, dan ketahanan di India. Keselamatan komuniti merangkumi perlindungan individu dan kumpulan daripada ancaman seperti keganasan, diskriminasi, dan pengecualian sosial yang sering berlaku dalam landskap sosio-politik India yang kompleks. Kajian ini mengenal pasti empat cabaran utama yang mengancam keselamatan komuniti, iaitu ketidaksamaan ekonomi, diskriminasi berasaskan kasta, keganasan berasaskan gender, dan kekurangan akses kepada pendidikan berkualiti. Cabaran-cabaran ini saling berkaitan dan terus memacu kitaran peminggiran serta perpecahan sosial. Kertas kerja ini turut menilai dasar-dasar sedia ada seperti Skim Jaminan Pekerjaan Luar Bandar Mahatma Gandhi (MGNREGS), Akta Pencegahan Kekejaman terhadap SC/ST, dan Akta Pendidikan untuk Semua. Walaupun dasar ini membantu meningkatkan akses kepada sumber dan perlindungan, pelaksanaannya masih tidak konsisten dengan halangan sistemik yang berterusan. Dengan merujuk kepada amalan terbaik antarabangsa seperti Program Bolsa Família di Brazil dan Pelan Strategik Kebangsaan menentang Keganasan Berasaskan Gender di Afrika Selatan, kajian ini mencadangkan pendekatan holistik yang disesuaikan dengan konteks India. Antara cadangan utama termasuk memperkukuh penguatkuasaan dasar, menggalakkan tadbir urus inklusif, menangani prasangka sistemik, serta memperluas pelaburan dalam pendidikan dan pemberdayaan komuniti. Dapatan menegaskan keperluan memperkukuh keselamatan komuniti bagi membina masyarakat yang lebih inklusif, adil, dan harmoni, sekali gus menyumbang kepada pembangunan mampan dan kestabilan sosial.