Pengukuhan pengaruh People’s Action Party (PAP) terhadap politik Singapura, 1955-1959 - Muhammad Naim Fakhirin, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2025)
Kajian ini membincangkan perkembangan politik Singapura pada awal 1950-an dengan memberi tumpuan terhadap parti politik utama iaitu PAP. Berdasarkan kepada kajian yang dilakukan, PAP berjaya mengukuhkan kedudukan terhadap politik Singapura melalui strategi yang direncanakan dalam tempoh 1955-1959. Pilihan raya 1955 menjadi pemangkin terhadap penentuan PAP dalam politik Singapura. Manakala pilihan raya 1959 pula membuktikan kedudukan PAP sebagai parti paling berpengaruh di Singapura. Kajian ini ditulis dengan menggunakan sumber primer dari National Archive, Kew dan National Archive Singapore sebagai sumber utama penulisan. Selain itu, penulisan turut menggunakan akhbar The Straits Times, Singapore Herald dan Berita Harian yang diterbitkan dalam tempoh tersebut bagi mendapatkan kesinambungan dengan dokumen sumber primer tersebut. Dapatan hasil kajian ini merumuskan tiga faktor utama yang mempengaruhi PAP menguasai politik Singapura iaitu isu kempen, pemilihan kawasan yang ditandingi dan calon yang dipertaruhkan. Ketiga-tiga faktor ini menjadi penentu terhadap elemen utama terhadap perencanaan strategi politik PAP. Selain itu, kajian ini turut membuktikan kelangsungan parti politik yang bertanding pada pilihan raya dipengaruhi oleh ketiga-tiga faktor tersebut sebagai asas utama persaingan dalam pilihan raya.