Faktor dan impak persempadanan semula bahagian pilihan raya DUN Sungai Ramal, Selangor 2003 dan 2018 dengan menggunakan aplikasi GIS - Nur Farah Hanani Mohd Ruslee,; Junaidi Awang Besar, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2025)
Penggunaan Sistem Maklumat Geografi (GIS) sejak akhir ini, secara tidak langsung telah meningkatkan penggunaan teknik dalam proses pilihan raya. Aplikasi ini mampu mengesan elemen yang mencurigakan dalam bentuk ‘gerimander’ dalam kajian persempadanan semula sesuatu kawasan. Justeru, adalah menjadi tujuan penulisan artikel ini untuk mengkaji faktor dan impak persempadanan semula di DUN Sungai Ramal pada tahun 2003 dan 2018 menggunakan aplikasi GIS. Kajian ini menggunakan kaedah mengumpul data lapangan yang melibatkan temu bual dan pemerhatian di lapangan. Hasil kajian menunjukkan terdapat perubahan penguasaan parti politik sebelum dan selepas persempadanan semula dalam pilihan raya. Persempadanan semula bahagian pilihan raya 2003 diguna pada PRU 2004. Pada PRU tersebut, DUN Sungai Ramal diwakili oleh Amran Kasimin (BN/UMNO) yang menang dengan majoriti 3,708 undi. Kemudian pada PRU 2008, calon PAS iaitu Dr. Shafie Abu Bakar menang dengan majoriti 6,192 undi. Seterusnya pada PRU 2013, calon PAS yang baharu iaitu Ustaz Shafie Ngah pula menang dengan majoriti 11,838 undi. Kemudian persempadanan semula bahagian pilihan raya 2018 diguna pada PRU 2018 dengan Mazwan Johar (PKR/AMANAH) menang dengan majoriti 10,630 undi. Kemudian pada PRN 2023, DUN Sungai Ramal ditawan oleh PN/PAS iaitu Mohd Shafie Ngah yang menang dengan majoriti 7,767 undi. Kawasan DUN Sungai Ramal berkomposisikan majoriti kaum Melayu iaitu 78.45%, seterusnya kaum India sebanyak 10.02% dan kaum Cina sebanyak 9.28%. Kawasan majoriti etnik Melayu ini antara kubu kuat PAS disebabkan pengaruh pengikut pusat pengajian dan perubatan agama yang dipimpin oleh anak murid Allahyarham Dato’ Harun Din yang dahulunya juga merupakan salah seorang kepimpinan tinggi PAS Pusat. Kesimpulannya, kajian ini penting kerana dapat menambah ilmu pengetahuan, data berkaitan kajian politik pilihan raya dan diharap menjadi rujukan kepada parti politik dan pihak kerajaan supaya dapat menilai isu dan permasalahan yang berlaku agar lebih peka dalam memenuhi keperluan masyarakat sebaik mungkin.