Keluli tahan karat SS304L terubahsuai permukaan untuk sensor elektrokimia mikrob dalam pemantauan semasa kualiti air - Farah Syakinah Md Sokor,; Manal Ismail,; Yeo, Ryan Yow Zhong; Lim, Swee Su (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Sensor elektrokimia mikrob (MES), diklasifikasikan sebagai biosensor elektrokimia berkuasa sendiri dan biofilem elektrod yang digunakan sebagai sensor. Teknik konvensional seperti kromatografi ion (IC), kromatografi cecair prestasi tinggi (HPLC), dan permintaan oksigen kimia (COD) memerlukan peralatan yang besar, mahal dan juga tidak mudah alih. Dengan itu, MES telah menarik banyak perhatian atas sebab kelebihannya yang berkos rendah, operasi yang mudah dan mudah alih. Bahan keluli tahan karat (SS404L) banyak digunakan dalam pelbagai aplikasi tetapi mempunyai sifat biokompabiliti yang lebih rendah berbanding bahan karbon dalam penggunaan sebagai anod. MES ini dibina dengan menggunakan elektrod yang telah diubahsuai seperti penurunan elektrokimia, penyalutan karbon, pengoksidaan terma dan penyalutan grafin. Stok medium nutrien akan disuapkan secara berkala setiap hari untuk mengkayakan mikro elektroaktif dan mengekalkan prestasi biosensor pada tahap yang stabil. Sampel diambil dan dianaliskan ketika ujikaji bahan pencemar bagi menentukan nilai pH, konduktiviti, IC dan COD. Nilai-nilai parameter ini dikaitkan dengan data isyarat MES bagi menentukan prestasi setiap biosensor dari segi kadar tindak balas. Analisis FESEM-EDX serta RAMAN menunjukkan peningkatan unsur O dari 2.4% kepada 19.9% bagi pengoksidaan terma. Bagi penyalutan karbon dan grafin, peningkatan unsur karbon dari 4.1-9.1% kepada 48.4-78.6%. Penyalutan karbon menunjukkan nilai R² iaitu 0.7023 bagi ujian menggunakan 4-nitrofenol. Manakala bagi kalium nitrat, penyalutan grafin menunjukkan nilai R² iaitu 0.8785 yang paling tinggi. Nilai R2 yang lebih tinggi menunjukkan hubungan yang lebih kuat dan menunjukkan prestasi yang lebih baik dalam pengubahsuaian elektrod dalam MES. Dengan ini, kepentingan hasil MES dalam pemantauan kualiti air dapat difahami dan digunakan secara lebih efektif.