Formulasi dan validasi instrumen kesediaan penggunaan IoT dalam pengesanan kebakaran rumah kediaman - Rabeah Md Zin,; Adi Irfan Che Ani,; Nur ‘Amirah Mhd Noh,; Mohd Asrul Hassin,; Afaq Hyder Chohan, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Kajian ini memberikan tumpuan kepada pembangunan dan pengesahan instrumen untuk mengukur kesediaan integrasi Internet Pelbagai Benda (IoT) dalam sistem pengesanan kebakaran untuk jenis perumahan kediaman. Objektif utama adalah untuk membangunkan instrumen tinjauan yang sah dan boleh dipercayai bagi menilai kesediaan pengguna untuk menerima dan menggunakan teknologi IoT dalam konteks keselamatan kebakaran rumah. Metodologi kajian melibatkan gabungan Teori Indeks Kesediaan Teknologi (TRI) dan Model Penerimaan Teknologi (TAM) sebagai asas teori untuk pembangunan item instrumen. Proses ini diikuti dengan pengesahan kandungan yang melibatkan enam orang panel pakar yang dilantik dalam bidang keselamatan kebakaran. Soalan soal selidik diedarkan kepada pakar melalui emel. Pakar-pakar ini menilai kesesuaian, kejelasan, dan relevansi item-item yang dicadangkan. Instrumen awal terdiri daripada 45 item yang merangkumi dimensi utama TRI (optimisme, inovasi, ketidakselesaan, ketidakselamatan), konstruk TAM (persepsi kegunaan, persepsi kemudahan penggunaan dan niat tingkah laku) dan Kesediaan dalam menggubakan IoT bagi pengesanan kebakaran di rumah. Hasil dapatan dianalisa menggunakan kaedah Nisbah Kesahan Kandungan (CVR) dan Indek Keasahan Kandungan (CVI). Melalui proses pengesahan kandungan, 7 item telah disemak semula atau ditapis bagi menghasilkan instrumen akhir dengan 38 item. Dapatan menunjukkan bahawa instrumen yang dibangunkan mempunyai kesahan kandungan yang baik, dengan Nisbah Kesahan Kandungan (CVR) dan Indeks Kesahan Kandungan (CVI) yang memuaskan. Analisis kebolehpercayaan menunjukkan konsistensi dalaman yang tinggi di seluruh dimensi instrumen. Kajian ini menyumbang kepada literatur dengan menyediakan instrumen yang disahkan untuk mengukur kesediaan integrasi IoT dalam sistem pengesanan kebakaran jenis perumahan kediaman. Instrumen ini boleh digunakan oleh penyelidik, pembuat dasar, dan profesional industri untuk menilai dan meramalkan kesediaan teknologi IoT dalam konteks keselamatan kebakaran di rumah.