Biosensor berasaskan sel E. coli terubahsuai protein pendarfluor hijau (GFP E. coli) terpegun mikrosfera alginat untuk pengukuran ketoksikan air - Dedi Futra,; Ling, Ling Tan; Salmijah Surih,; Lee, Yook Heng (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2025)
Biosensor ketoksikan optik telah direka bentuk berasaskan mikroorganisma sel keseluruhan terpegun iaitu strain DH5α Escherichia coli terubah suai protein pendarfluor hijau (GFP E. coli) dalam mikrosfera alginat melalui mikroenkapsulasi untuk pengesanan bahan toksik, seperti logam berat [Cu(II), Cd(II), Pb(II), Zn(II), Cr(VI), Co(II), Ni(II), Ag(I) dan Fe(III)], racun rumpai [2,4-asid diklorofenoksiasetik (2,4-D)] dan racun serangga (klorpirifos). Biosensor bakteria yang teguh dan mudah alih telah dicirikan dengan kaedah spektrofluorimetrik gentian optik. Kehadiran bahan pencemar alam sekitar telah mengubah ciri aruhan pendarfluor GFP E. coli dan mengakibatkan perubahan fotokimia. Rangsangan biosensor diukur pada panjang gelombang pengujaan dan pemancaran pendarfluor optimum masing-masing pada 400±2 nm dan 485±2 nm. Had pengesanan (LOD) biosensor untuk logam berat, racun rumpai dan racun serangga diperoleh masing-masing pada 0.06-2900.00 μg/L, 0.07 μg/L dan 36.50 μg/L. Ujian kebolehulangan biosensor menunjukkan sisihan piawai relatif (RSD) purata pada <5.0% dan rangsangan biosensor adalah stabil sehingga enam minggu. Biosensor memberikan ransangan perencatan terhadap toksik tunggal dalam susunan Cu(II)>klorpirifos>Cd(II)>Pb(II)>Zn(II)>2,4-D>Cr(VI)>Co(II)>Ni(II)> Ag(I)>Fe(III). Biosensor mikrob yang dibangunkan menunjukkan rangsangan antagonis untuk campuran ketoksikan dan ia boleh mengukur kehadiran bahan toksik campuran ini pada tahap antagonis 86-100%. Biosensor gentian optik berasaskan mikrosfera alginat telah dicirikan untuk pengesanan tahap pencemaran toksik dalam sampel air persekitaran. Keputusan penentusahan yang diperoleh menggunakan mikrosfera alginat terubah suai GFP E. coli adalah setanding dengan keputusan yang diperoleh menggunakan kaedah spektroanalisis seperti spektroskopi serapan atom (AAS) dan kromatografi gas-spektroskopi jisim (GC-MS).