Pemikiran Kassim Ahmad mengenai hadis dan faktor-faktor penolakan kepada autoritinya - Izwan Mohd Ali; Aminudin Basir@Ahmad (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Kassim Ahmad menggesa supaya umat Islam berpegang semata-mata kepada al Quran sahaja, sekali gus menolak autoriti hadis sebagai sumber rujukan kedua dalam Islam selepas al-Quran. Beliau telah dikenali sebagai anti hadis dan pemikiran beliau ini terzahir dengan jelas dalam penulisan, blog dan ucapan beliau. Di antara penulisan beliau yang utama adalah dua buah buku yang bertajuk Hadis: Satu Penilaian Semula dan Hadis: Jawapan Kepada Pengkritik telah diletakkan di bawah perintah larangan. Pengisytiharan anti hadis terhadap beliau juga telah dilaksanakan oleh badan-badan autoriti agama di Malaysia melalui beberapa fatwa yang telah diwartakan. Justeru, kajian ini dijalankan bertujuan untuk menganalisis faktor-faktor penolakan beliau terhadap autoriti hadis. Dalam kajian ini, penyelidik menggunakan pendekatan kualitatif dengan menemu bual informan iaitu Kassim Ahmad secara bersemuka dengan menggunakan kaedah temu bual semi-struktur. Dapatan kajian menemukan empat faktor penolakan beliau terhadap autoriti hadis iaitu hadis ciptaan orang terkemudian, kesilapan hadis dalam pentafsiran, pendapat Rasulullah SAW boleh jadi betul atau salah dan penggunaan hadis hujah yang lemah. Secara kesimpulannya, keempat-empat faktor penolakan autoriti hadis oleh Kassim Ahmad ini adalah hujah yang lemah dan bercanggah sama sekali dengan petunjuk al-Quran dan penjelasan yang diberi oleh para ulama dan sarjana Islam. Pemikiran sebegini amat berbahaya kepada akidah islamiah dan boleh berkembang dengan bentuk baharu dalam masyarakat Islam jika tidak diberi perhatian yang serius.