Sorotan karya bersistematik pendekatan psikoterapi spiritual Islam terhadap penagih dadah yang mengalami masalah skizofrenia - Hielda Noviyanty; Abu Dardaa Mohamad; Salasiah Hanin Hamjah; Zainab Ismail (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Kesihatan mental mempengaruhi cara seseorang berfikir, bertindak dan berinteraksi dengan orang lain. Kesihatan mental yang baik akan memberi kesan positif kepada kesejahteraan hidup seseorang. Namun pada masa kini, masalah kesihatan mental semakin meningkat yang disebabkan oleh pelbagai faktor internal atau external. Kajian ini fokus kepada pendekatan psikoterapi spiritual terhadap penagih dadah yang mengalami masalah skizofrenia. Intervensi yang bersifat mengubati dan mencegah penagih dadah daripada gangguan skizofrenia masih belum mencapai tahap maksimum. Justeru itu, kajian ini dilakukan bertujuan untuk mengetahui pendekatan psikoterapi spiritual yang paling berkesan bagi pemulihan masalah kesihatan mental skizofrenia di kalangan penagih dadah. Kajian ini menggunakan kaedah penyelidikan kualitatif dengan reka bentuk analisis kandungan. Data diperolehi menerusi kajian-kajian lepas secara rawak daripada pangkalan data Google Scholar dan Scopus. Hasil kajian mendapati bahawa jenis rawatan psikoterapi spiritual yang paling banyak memberi kesan positif kepada pesakit skizofrenia dalam kalangan penagih dadah iaitu zikir, mendengar ayat al-Quran, dan membaca ayat al-Quran. Kajian ini menggambarkan kepentingan pendekatan spiritual atau holistik dalam proses rawatan masalah mental skizofrenia. Kajian ini mencadangkan perlu kajian lanjutan untuk menghasilkan satu model pencegahan dan intervensi skizofrenia sehingga memberi kesan kepada kesejahteraan spiritual pesakit.