Ulasan buku: Kepentingan nasional Jepun di Selat Melaka - Shazwanis Shukri (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2023)
Sejak beberapa dekad yang lalu, kepentingan laluan maritim melalui Selat Melaka untuk tujuan perdagangan dan pelayaran telah semakin banyak dibincangkan. Kedudukan geografi Selat Melaka yang amat strategik dan terletak di tengah-tengah laluan perdagangan antara Timur dan Barat menjadikan selat ini sebagai pilihan utama kepada para pelayar dan pedagang dan menjadikannya sebagai salah satu selat tersibuk di dunia. Perkembangan ini telah menarik minat banyak negara untuk menjadikan Selat Melaka sebagai laluan perdagangan utama mereka, termasuk China, India dan Jepun. Buku bertajuk Kepentingan Nasional Jepun di Selat Melaka yang disunting oleh Noraini Zulkifli dan Zarina Othman merupakan naskah yang telah diterbitkan tepat pada masanya bagi membincangkan faktor dan implikasi ke atas geopolitik di Selat Melaka.