Tema pengembaraan dan plot bertemu-berpisah dalam Syair Cendawan Putih Adanya: satu penetapan genre panji - Rosnani Ibrahim; Shaiful Bahri Md Radzi; Muammar Ghadafi Hanafiah (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2025)
Kajian ini membincangkan Syair Cendawan Putih Adanya dalam bentuk teks bercetak dalam tulisan jawi yang bertulis tangan tersimpan di Perpustakaan Tun Sri Lanang di Koleksi Asia Tenggara, bernombor PL 5178.2 C4 S9. Naskhah ini turut ditemukan di pusat pengajian tinggi dalam dan luar negara. Terdapat empat versi berbeza ditemukan terhadap naskhah ini. Teks -teks naskhah ini terdapat di Universiti Malaya (PL 5117.1), Universiti Sains Malaysia (PL 5117.2.C3.1950m), di Universiti Brunei Darusalam (PL5132 S936) dan di Murdoch University Australia (899.22319 C 3951). Kajian ini adalah kajian kualitatif berorientasikan metodologi strukturalisme. Kaedah metodologi strukturalisme dengan mengaplikasi ciri dari model atau kerangka Harun Mat Piah (1980) yang mencakupi aspek tema, plot, watak, penyamaran, inkarnasi dan unsur Jawa untuk mencari jawapan kepada permasalahan kajian. Pengaplikasian Model Cerita Panji Harun Mat Piah berfungsi untuk menentukan status klasifikasi genre sebenar karya syair ini. Dapatan kajian membuktikan bahawa Syair Cendawan Putih Adanya seharusnya diklasifikasikan, ditempatkan, dikategorikan atau dikelompokkan sebagai genre cerita panji memandangkan karya ini ialah cerita panji berbentuk syair kerana gubahannya beracunkan cerita panji yang sarat dengan aroma kejawen. Tema pengembaraan dan plot bertemu-berpisah menjadi teras utama binaan cerita panji terserlah dan terjalin erat dalam karya ini. Kajian ini dapat memberi sumbangan untuk menambahkayakan lagi khazanah karya kesusasteraan dan membantu mengetengahkan kepada khalayak untuk menjadi sebahagian daripada bahan bacaan. Secara tidak langsung satu usaha untuk melestarikan warisan budaya bangsa.