Konsep adab dalam Islam sebagai terapi akhlak remaja - Nik Muhammad Solihin Nik Mohamed Amin,; Mohd Manawi Mohd Akib, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Kaum remaja pada hari ini dilanda pelbagai krisis akhlak yang merangkumi perbuatan tidak bermoral seperti salah laku seksual, penyalahgunaan bahan-bahan terlarang dan banyak lagi kelakuan yang melibatkan jenayah. Pelbagai langkah penyelesaian dilakukan, namun ianya masih berada pada tahap yang membimbangkan. Justeru, kajian ini bertujuan untuk mengkaji konsep adab dan terapi Islam terhadap masalah keruntuhan akhlak remaja. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif berbentuk analisis kandungan melibatkan artikel, jurnal, kertas kerja dan bahan bertulis yang berkaitan. Kajian ini mendapati bahawa, secara umumnya konsep adab adalah berkaitan dengan menjaga hubungan dengan Allāh SWT dan hubungan dengan manusia, namun sedikit berbeza dengan Syed Naquib al-Attās yang banyak mengaitkan adab dengan ilmu. Selain itu, terapi dalam Islam lebih menjurus kepada konteks rohani atau spiritual seperti terapi melalui pengukuhan jiwa, ibadat solat dan zikir, dan banyak lagi aktiviti kerohanian yang disebut sebagai riyādah. Secara amnya, konsep adab dan terapi adalah berkait rapat dengan ilmu dan amal. Lantaran itu, pengetahuan dan pengamalan terhadap konsep adab dan terapi akhlak dalam Islam memainkan peranan penting dalam membentuk akhlak remaja.