Ittisal al-sanad terhadap riwayat Abu Yazid Al-Bistami dalam sanad tarekat Naqsyabandi - Mohamad Hafiz Darpen,; Muhammad Lukman Mat Sin,; Wafa Abdul Jabbar Shohibuddin, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Abu Yazid al-Bisthomi merupakan salah seorang perawi yang terdapat dalam sanad tarekat Naqsyabandi. Sanad yang bersambung (ittisal al-sanad) merupakan syarat utama dalam menentukan keabsahan sesebuah sanad. Ulama hadith telah menetapkan syarat pertama hadith sahih adalah Sanad yang bersambung (ittisal al-sanad), namun terdapat sanad yang terputus dalam sanad tarekat tersebut. Justeru, kajian ini bertujuan untuk menganalisis sanad tarekat Naqsyabandi dan membincangkan rangkaian perawi dalam sanad di mana setiap perawi telah menerima hadith tersebut secara langsung daripada perawi sebelumnya tanpa sebarang putus hubungan serta memahami implikasinya terhadap kesahihannya. Metodologi kajian ini melibatkan analisis terperinci terhadap sanad tarekat Naqsyabandi dengan memberi tumpuan kepada hubungan antara perawi dan perawi lainnya. Pendekatan kritis terhadap sumber-sumber hadith digunakan untuk menilai kekuatan sanad yang bersambung. Data yang diperoleh akan dianalisis melalui kajian perpustakaan. Dapatan kajian diharapkan dapat menyumbang kepada pemahaman yang lebih mendalam tentang kriteria keandalan sanad hadith dan memberikan panduan praktis bagi ahli hadith dan para pengkaji. Kesimpulannya, kualiti sanad yang terdapat dalam sanad tarekat yang terdapat pada sebahagian aliran sanad-sanad tarekat telah hilang nilai autentiknya, seterusnya melenyapkan kebolehpercayaan terhadap aliran tarekat seperti tarekat syeikh nazim al-Haqqani.