Respon Shaykh Al-Marbawi terhadap isu fiqh ibadat di dalam Quran Bergantung Makna Melayu - Nor Syamimi Mohd,; Ammar Fadzil,; Nadzrah Ahmad, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Shaykh Mohamad Idris al-Marbawi al-Azhari adalah seorang ulama dan cendekiawan yang memainkan peranan penting dalam pengembangan ilmu Islam di Alam Melayu. Beliau terkenal dengan sumbangannya dalam penulisan yang meliputi pelbagai bidang, termasuk tafsir, hadith, perkamusan, dan sejarah. Kitab tafsir beliau, yang dikenali sebagai Quran Bergantung Makna Melayu, menjadi antara rujukan utama dalam memahami ayat-ayat al-Quran dan isu-isu berkaitan fiqh ibadat. Oleh itu, artikel ini bertujuan menganalisis pandangan dan pendekatan Shaykh al-Marbawi terhadap isu-isu fiqh ibadat di dalam Quran Bergantung Makna Melayu. Reka bentuk kajian yang digunakan ialah analisis kandungan terhadap Quran Bergantung Makna Melayu. Data dikumpul melalui analisis dokumen dan dianalisis secara deskriptif. Dapatan kajian menunjukkan bahawa Shaykh al-Marbawi tidak hanya memberikan panduan yang jelas tetapi juga menekankan keperluan untuk melaksanakan ibadat dengan mematuhi sunnah dan kesempurnaan. Selain itu, beliau juga beriltizam dengan Mazhab Shafi'i dalam tafsirnya, dengan memberikan penjelasan yang selari dengan prinsip-prinsip mazhab ini serta menjelaskan tatacara pelaksanaan ibadat berdasarkan pandangan tersebut. Implikasi kajian menunjukan bahawa Quran Bergantung Makna Melayu adalah kitab tafsir sahih yang boleh diangkat sebagai karya yang mengandungi panduan yang ringkas dan mudah difahami khususnya berkaitan isu fiqh ibadah dalam al-Quran.