Eko-kejuruteraan dalam penerapan pertahanan pantai berasaskan alam semula jadi - Noorashikin Md Noor,; Khairul Nizam Abdul Maulud,; Ahmad Tarmizi Mohd Azmi,; Siti Norliyana Harun, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Perubahan iklim meningkatkan ancaman hakisan dan banjir di sepanjang pesisiran pantai di seluruh dunia. Teknologi kejuruteraan sebagai respons untuk melindungi komuniti pantai dan infrastruktur yang berkaitan menjadi semakin tidak mampan dalam konteks ekonomi dan ekologi. Isu ini telah membawa kepada cadangan untuk memulihkan habitat secara semula jadi, seperti beting pasir, kawasan paya air masin, bakau, rumput laut, terumbu karang dan kerang, untuk menyediakan perlindungan pantai sebagai ganti atau untuk melengkapkan struktur tiruan. Pengurusan pantai sering berhadapan dengan masalah pantai yang terhakis dan memerlukan keputusan mengenai pilihan mitigasi yang paling sesuai untuk dilaksanakan. Dalam artikel ulasan pendek ini, penerapan eko-kejuruteraan dalam pertahanan pantai berasaskan alam semula jadi dibincangkan. Halangan untuk mengambil pertahanan pantai berasaskan alam semula jadi adalah penilaian ketat terhadap keberkesanan berbanding dengan struktur perlindungan buatan. Penilaian bukti terkini untuk keberkesanan perlindungan pantai berasaskan alam semula jadi berbanding perlindungan pantai buatan dan keperluan penyelidikan masa depan dibincangkan. Projek-projek masa depan harus menilai habitat yang dicipta atau dipulihkan untuk pertahanan pantai untuk keberkesanan kos berbanding dengan struktur tiruan di bawah keadaan persekitaran yang sama. Analisis kos-faedah harus mengambil kira semua perkhidmatan ekosistem yang disediakan oleh struktur berasaskan alam semula jadi atau tiruan sebagai tambahan kepada perlindungan pantai. Penyelidikan di kalangan saintis, pihak pengurusan pantai dan jurutera diperlukan untuk memudahkan uji kaji yang diperlukan untuk menguji nilai skim perlindungan pantai dan menyokong penggunaannya sebagai alternatif kepada struktur buatan. Penyelidikan ini sangat diperlukan kerana iklim yang pesat berubah memerlukan penyelesaian baru dan inovatif untuk mengurangkan kerentanan komuniti pantai.