Pembuktian elemen keterangan bagi jenayah sihir - Nurbazla Ismail,; Nurul Asikin Raspin, (Pusat Penyelidikan Syariah, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Pembuktian bagi kesalahan jenayah memerlukan beberapa elemen untuk menguatkan pendakwaan. Namun, pembuktian bagi kes melibatkan jenayah sihir agak sukar kerana sifat keterangannya yang berbentuk metafizik dan paranormal. Kesukaran pembuktian ini juga dilihat semakin menjadi-jadi akibat ketiadaan peruntukan undang-undang yang membolehkan dakwaan ke atas pelaku sihir. Selain itu, keterangan pakar berkaitan ilmu sihir juga tidak diiktiraf oleh perundangan sebagai suatu bentuk keterangan. Oleh itu, sekiranya terdapat dakwaan jenayah menerusi sihir dikemukakan di mahkamah, proses penghakiman tidak mampu membuat siasatan lanjut mengenainya kerana prinsip penghakiman mahkamah sendiri hanyalah bersandarkan kepada keteranganketerangan yang zahir dan nyata semata-mata. Maka, timbul persoalan apakah elemen keterangan yang boleh digunakan bagi membuktikan jenayah sihir? Objektif kajian ini adalah untuk menjelaskan pembuktian elemen keterangan bagi jenayah sihir. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif dengan mengumpulkan data menggunakan kaedah analisa kandungan dan temu bual separa struktur. Seterusnya, hasil kajian ini dianalisis menggunakan kaedah deskriptif. Hasil kajian mendapati bahawa elemen keterangan dalam pembuktian jenayah sihir adalah iqrār atau pengakuan tertuduh, shahādah atau kesaksian, ra’yu al-khabῑr atau pendapat pakar, qarῑnah, bayyinah dan agent provacateurs. Kajian ini memberi implikasi kepada badan kehakiman dalam memutuskan kes berkaitan jenayah sihir. Selain itu, kajian ini memberi implikasi kepada badan perundangan untuk mendapatkan bukti dan keterangan yang tepat bagi menyelesaikan kes berkaitan jenayah sihir.