Kelamai: keistimewaan Rao dari Perak - kajian kesan pembungkusan produk terhadap niat pembelian pengguna - Nur Afni Halil,; Rafidah Abdul Razak,; Norlis Ismail,; Hernani Bidin, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Kelamai adalah makanan tradisional yang popular di kalangan etnik Rao di Gopeng, Perak. Walaupun ia dianggap sebagai salah satu hidangan penting semasa perayaan Hari Raya oleh masyarakat Rao, Kelamai masih kurang dikenali oleh ramai rakyat Malaysia. Terdapat beberapa faktor yang menyumbang kepada kurangnya kesedaran ini, termasuk kesukaran dalam penyediaannya dan minat yang semakin berkurang di kalangan generasi muda untuk mempelajari tradisi ini. Kajian ini bertujuan untuk menilai kesan pembungkusan terhadap niat pembelian pengguna terhadap Kelamai, sebuah makanan tradisional dari Perak. Dengan meneliti elemen-elemen pembungkusan seperti reka bentuk, warna, dan maklumat yang dicetak, kajian ini menggunakan soal selidik yang diedarkan kepada pengguna di kawasan yang berbeza. Hasil kajian menunjukkan bahawa pembungkusan yang menarik dan informatif meningkatkan minat pengguna untuk membeli Kelamai. Penemuan ini menekankan kepentingan pembungkusan sebagai alat pemasaran yang efektif dalam mempromosikan makanan tradisional, serta potensi untuk meningkatkan kesedaran dan pemeliharaan warisan budaya.