Aktiviti 210Pb dalam PM10 di pesisir pantai timur Semenanjung Malaysia - Siti Munirah Johari; Liu, Shengfa; Shi, Xuefa; Che Abd. Rahim Mohamed; Masni Mohd Ali (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Radionuklid semula jadi 210Pb kerap digunakan sebagai penyurih untuk mengkaji proses atmosfera dan pengangkutan jarak jauh bahan pencemar dalam ruang udara. 210Pb yang melekat pada zarah PM10 telah melalui proses penggarutan yang dipengaruhi oleh pelbagai faktor sekitaran. Objektif kajian ini adalah untuk menentukan hubungan antara aktiviti 210Pb dan faktor meteorologi di pantai timur Semenanjung Malaysia. Pensampelan PM10 telah dijalankan pada tahun 2007 oleh Jabatan Meteorologi Malaysia di stesen meteorologi Kota Bharu, Kuantan dan Mersing. Sampel PM10 dihadam sepenuhnya dan aktiviti 210Pb dihitung menggunakan Spektrometri Pembilang Kasar Alfa Beta. Kota Bharu, Kuantan dan Mersing menunjukkan kepekatan PM10 maksimum pada Monsun Barat Daya dengan nilai 82.7 mg/m3, 47.9 mg/m3 dan 51.9 mg/m3, selari dengan bilangan titik panas di Kepulauan Riau, Indonesia. Julat aktiviti 210Pb pada tahun 2007 adalah 0.25 - 1.17 mBq/m3 (Kota Bharu), 0.13 - 0.86 mBq/m3 (Kuantan) dan 0.15 - 0.84 mBq/m3 (Mersing). 210Pb merekodkan aktiviti maksimum semasa Monsun Barat Daya bagi Kuantan dan Mersing masing-masing dengan purata 0.64 ± 0.08 mBq/m3 dan 0.58 ± 0.08 mBq/m3. Manakala, Kota Bharu merekodkan aktiviti 210Pb maksimum semasa Monsun Timur Laut dengan purata 0.70 mBq/m3. Analisis korelasi Pearson dan regresi linear menunjukkan korelasi yang negatif antara jumlah hujan harian (unit: mm) dan aktiviti 210Pb di pesisir pantai Semenanjung Malaysia. Selain itu, terdapat korelasi positif antara aktiviti 210Pb dengan suhu. Ini menunjukkan bahawa jumlah hujan harian dan suhu adalah faktor-faktor penting yang mempengaruhi aktiviti 210Pb dalam PM10 pesisir pantai.