Kesan nanozarah hibrid terhadap aliran bendalir Eyring-Powell pada permukaan mengecut - Iskandar Waini,; Farah Nadzirah Jamrus,; Anuar Ishak,; Pop, Ioan (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Kesan nanozarah hibrid terhadap aliran bendalir Eyring-Powell pada permukaan mengecut dengan halaju hukum kuasa dikaji. Penjelmaan keserupaan yang sesuai digunakan untuk mengubah persamaan menakluk kepada persamaan keserupaan. Penyelesai masalah nilai sempadan bvp4c dalam perisian MATLAB digunakan untuk mendapatkan penyelesaian berangka. Hasil kajian mendapati bahawa nanozarah hibrid meningkatkan kedua-dua kecerunan halaju dan suhu, yang seterusnya meningkatkan geseran pada permukaan dan kadar pemindahan haba masing-masing pada 5.01% dan 0.59% berbanding bendalir asas. Namun, kuantiti fizikal tersebut menurun dan domain penyelesaiannya terjejas dengan kehadiran parameter bendalir Eyring-Powell. Daripada analisis kestabilan, hanya satu daripada dua penyelesaian tersebut stabil dalam jangka masa panjang.