Aktiviti diurnal trip (Thysanoptera: Thripidae) pada pokok cili - Ng Yong Foo,; Ahmad Kamil Bukhari Nor Aslan,; Muhammad Afiq Senen, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Kajian aktiviti diurnal trip pada tanaman cili telah dilakukan antara Januari dan Februari 2018. Pensampelan trip telah dilakukan dengan kaedah mengetuk trip ke dalam dulang yang disediakan di Marang, Terengganu, Malaysia. Pensampelan trip dilakukan setiap selang dua jam daripada seawal pukul 8.00 pagi hingga 6.00 petang. Sampel trip yang dikumpul telah diawet dalam 70% etanol untuk dibawa ke makmal untuk penyediaan slaid dan proses pengecaman. Dua spesies trip telah berjaya dikenal pasti iaitu Thrips parvispinus dan Scirtothrips dorsalis pada tanaman pokok cili. Thrips parvispinus adalah spesies dominan iaitu sebanyak 70% daripada jumlah sampel yang dikumpul berbanding S. dorsalis hanya sebanyak 30%. Secara keseluruhan populasi trip pada pokok cili adalah lebih tinggi pada waktu pagi (8.00 hingga 10.00) dan petang (2.00 hingga 4.00). Populasi trip didapati berkurangan pada waktu tengahari (10.00 hingga 12.00). Melalui ujian ANOVA satu hala menunjukkan tiada perbezaan bererti (P>0.05) di antara populasi trip dan masa setiap cerapan. Corak aktiviti diurnal ini didominasi oleh T. parvispinus kerana bilangan individu yang dikumpul bagi setiap masa cerapan adalah jauh lebih tinggi berbanding S. dorsalis. Perubahan corak aktiviti diurnal S. dorsalis pada setiap masa cerapan adalah lebih sekata, walaupun bilangan tangkapan lebih tinggi antara 10.00 hingga 12.00 tengahari. Aktiviti diurnal trip adalah bergantung kepada tabiat permakanan dan pembiakan seperti yang dibincangkan dalam makalah ini. Maklumat aktiviti diurnal serangga perosak trip adalah penting dalam strategi pengurusan serangga perosak yang lebih berkesan.