Nilai aqidah pada novel Rihlah ila Allah karya Najib al-Kaylani - Muhammad Muzammil,; Firuz-Akhtar Lubis, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2023)
Akidah berasal daripada bahasa Arab yang bermaksud ikatan iaitu tempat terikatnya hati dan nurani. Secara umumnya, kedudukan akidah dalam ajaran Islam sangat penting kerana ia merupakan asas ideologi Islam. Dalam novel Rihlah ila Allah karya Najib al-Kaylani banyak menonjolkan nilai-nilai keagamaan khususnya nilai akidah.Novel Rihlah Ila Allah merupakan karya sastera yang ditulis oleh Najib al-Kaylani pada abad ke-20. Najib al-Kaylani merupakan tokoh sastera Islam yang menggambarkan realiti sosial dalam karyanya dengan menyampaikan mesej dakwah transendental yang menekankan elemen-elemen spiritual. Bukan setakat itu sahaja, karyanya ini juga banyak memaparkan amalan realiti sosial masyarakat Mesir pada zaman pemerintahan Gamal Abdul Nasser khususnya krisis dehumanisasi yang dialami oleh tawanan di penjara perang. Oleh itu, objektif kajian ini adalah menganalisis bentuk nilai-nilai akidah dalam novel Rihlah Ila Allah karya Najib al-Kaylani dengan menggunakan teori sosiologi sastera yang diasaskan oleh Rene Wellek dan Austin Warren. Hasil kajian mendapati novel Rihlah ila Allah ini menjadi bukti penting mengenai keimanan yang teguh dalam menyebarkan syiar Islam. Sungguh ukuran kemajuan sebuah negara itu tidak terletak pada besarnya kekuasaan negara sebaliknya diukur pada sejauh mana penduduk berpegang kepada agama. Akhir sekali, dapat difahami bahawa keimanan kepada Allah SWT bukan tumbuh kerana fanatisme namun iman kepada Allah SWT tumbuh dan mekar bagi sesiapa yang berpegang teguh dengan agama. Tambahan pula, dalam novel Rihlah ila Allah mengajak pembaca bahawa kesempurnaan iman kepada Allah SWT tidak dapat dipisahkan dengan iman kepada kitabNya. Akhir sekali, diharapkan kajian ini dapat memberikan sumbangan yang berharga terhadap pemahaman nilai agama dan spiritual dalam bidang kesusasteraan.