Bentuk-bentuk dakwah melalui pengubatan Islam ruqyah shar‘iyyah kepada saudara baru Orang Asli di Selangor - Mohamad Haslan Mokhtar,; Syarul Azman Shaharuddin,; Muhammad Yusuf Marlon Abdullah,; Zulkefli Aini, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2023)
Pelbagai bentuk dakwah yang dijalankan oleh pelbagai pihak kepada masyarakat Orang Asli di Semenanjung Malaysia. Salah satunya ialah melalui kaedah perubatan Islam ruqyah shar‘iyyah. Hal ini kerana masyarakat Orang Asli di Malaysia masih mempunyai pegangan yang kuat terhadap perubatan secara tradisional dan sesetengah daripada mereka menolak untuk mendapatkan rawatan di hospital. Objektif kajian ini adalah untuk mengkaji bentuk-bentuk dakwah melalui pengubatan Islam ruqyah shar‘iyyah kepada saudara baru Orang Asli di Selangor. Kajian ini menjalankan metodologi kualitatif iaitu temu bual bersama lima orang yang terlibat secara langsung dengan perubatan Islam dan disokong dengan data kuantitatif sebagai dengan melibatkan 94 orang responden. Dapatan hasil kajian menunjukkan bahawa perubatan Islam ruqyah shar‘iyyah menyumbang dalam memperkembangkan dakwah dalam masyarakat Orang Asli. Kajian ini mendapati bahawa bentuk-bentuk dakwah yang dijalankan ialah secara berhikmah, nasihat yang baik, mujadalah, hal dan uswah al-hasanah. Masyarakat Orang Asli dilihat lebih suka mendengar nasihat berbanding mengutarakan pendapat atau berbincang berkenaan hal Islam.