Perisikan British terhadap masyarakat Islam di Tanah Melayu pada awal abad ke-20 - Nazirah Lee (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)
British sebagai kuasa penjajah memberi perhatian khusus kepada masyarakat Islam di Tanah Melayu ekoran daripada perubahan yang terjadi ekoran daripada Perang Dunia Pertama. Ini kerana British merupakan kuasa utama yang terlibat dalam peristiwa keruntuhan al-Dawlah al-‘Uthmaniyyah dan konflik di Palestin. Walaupun begitu, perkembangan dalam sejarah di Tanah Melayu memperlihatkan tentangan atau kritikan masyarakat Melayu terhadap British dapat dikawal dan kuasa British tetap dihormati oleh sebahagian besar masyarakat. Sehubungan itu, makalah ini menilai bentuk respon dan tindakan British sehingga kuasanya di Tanah Melayu dapat dipelihara sehingga 1957. Untuk itu, makalah ini membincangkan latar belakang perkembangan sejarah dan juga menganalisis aktiviti perisikan yang dilakukan oleh British kepada Muslim pada 1914 hingga 1950an. Ia juga membincangkan secara ringkas tindakan yang dilakukan oleh British ekoran daripada maklumat yang diperolehi melalui perisikan yang dijalankan. Kajian ini berasaskan kepada metodologi penyelidikan sejarah. Perbincangan adalah berasaskan kepada maklumat yang diperolehi daripada sumber primer seperti fail pentadbiran British dan akhbar sezaman sepanjang tempoh kajian. Ringkasnya, penelitian ini berkisar kepada respon British bagi menyelamatkan kedudukannya di Tanah Melayu. Ia menggambarkan dengan mendalam tentang kelicikan kuasa British dalam memastikan masyarakat Muslim kekal terjajah di bawah kuasanya.