Munshi Abdullah: khadam penjajah atau guru bangsa? - Mohd Faizal Musa,; Tujeri Shah Abdul Razak, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Terdapat dakwaan bahawa tokoh persuratan Melayu yang terkenal, Munshi Abdullah, adalah ejen Inggeris atau tukang jilat British ekoran karya-karyanya yang anti feudal dan mengkritik bangsa Melayu dengan menggunakan kerangka Barat. Tanggapan ini misalnya diulang-ulang termasuklah dilakukan oleh ahli politik berpengaruh seperti Abdul Hadi Awang. Dakwaan ini dapat diluruskan dengan melihat karya-karya Munshi Abdullah sendiri yang merupakan sebuah rakaman sejarah selain merupakan dokumen peribadi yang dapat menggambarkan krisis nilai dan persoalan aksiologi orang Melayu. Bacaan terhadap naskah yang dihasilkan oleh Munshi Abdullah seperti Kisah Pelayaran Abdullah ke Kelantan (1838), Hikayat Abdullah (1849), dan Ceretera Ilmu Kepandaian Orang Putih (1855) menyerlahkan Munshi Abdullah adalah seorang pendialog yang berfikiran saintifik, reformis dan jujur dalam mengkritik bangsa Melayu. Munshi Abdullah mengkritik dengan adil pihak Inggeris mahupun orang Melayu dan menganggap sesetengah tradisi Melayu itu ketinggalan dan perlu ditinggalkan dalam mengejar kemodenan. Sebagai seorang yang mendalam ilmu agamanya, kritikan Munshi terhadap orang Melayu lahir dari kefahaman ilmu agama dan cara pandang anti feudal yang membekas.