Korelasi bersyarat dan limpahan kemeruapan bagi pulangan harga SMR20 dan pulangan pasaran niaga hadapan getah (TOCOM, SICOM dan SHFE) - Siti Mahirah Abdul Gani,; Zaidi Isa,; Munira Ismail, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Malaysia adalah di antara negara pengeluar utama bagi getah asli. Terdapat pelbagai faktor yang boleh mempengaruhi harga getah asli (asas dan bukan asas). Salah satu faktor tersebut adalah pasaran niaga hadapan. Pasaran niaga hadapan memainkan peranan yang penting dalam pasaran semasa sebagai alat lindungan nilai dan mekanisme penentuan harga. Pasaran niaga hadapan juga terlibat dalam penemuan kesan anjur-susul dengan pasaran semasa. Kajian ini menerangkan hubungan kemeruapan harga getah asli Malaysia gred SMR20 dengan tiga pasaran niaga hadapan utama iaitu Bursa Komoditi Tokyo (TOCOM), Bursa Komoditi Singapura (SICOM) dan Bursa Hadapan Shanghai (SHFE). Berdasarkan hasil empirik daripada model bivariat GARCH Korelasi Bersyarat Dinamik (DCC GARCH), terdapat kesan masa turun-naik dan korelasi bersyarat dinamik yang bererti antara SMR20 dan pasaran niaga hadapan. Hasil model GARCH Baba, Engle, Kraft dan Kroner (BEKK) menunjukkan bahawa terdapat kesan kemeruapan melimpah yang mana kemeruapan SHFE melimpah ke SMR20 dan sebaliknya bagi SICOM dan TOCOM.