Penyuaian model analisis penyampulan data: bukti empirik daripada institusi wakaf - Nurul Hidayah Md Razali,; Rubayah Yakob,; Zaidi Isa,; Mohd Hafizuddin Syah Bangaan Abdullah, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Analisis Penyampulan Data (APD) ialah kaedah analisis bukan parametrik yang boleh menghitung skor kecekapan dengan mempertimbangkan input dan output. Model APD telah melalui beberapa semakan sejak awal diperkenalkan oleh Farrell pada tahun 1957. Model awal, yang dikenali sebagai Model CCR, telah diperkenalkan oleh Charnes, Cooper dan Rhodes pada tahun 1978. Ini diikuti oleh Model BCC, dibangunkan oleh Bankers, Charnes, dan Cooper pada tahun 1984. Dari masa ke masa, APD telah berkembang menjadi model yang lebih rumit yang dikenali sebagai APD Dinamik. Contohnya, Model TT, yang diasaskan oleh Tone dan Tsutsui pada tahun 2010. Penggunaan Model TT memfokuskan kepada pengiraan kecekapan yang mengambil kira kesinambungan aktiviti bawaan atau peralihan. Oleh itu, objektif kajian ini adalah untuk menentukan model APD yang paling sesuai untuk mengukur kecekapan. Tiga model APD yang diuji ialah BCC, CCR dan TT. Data kajian merangkumi data input dan output institusi wakaf di Malaysia yang merangkumi tahun 2014 hingga 2021. Bagi Model BCC dan CCR, 4 data input digunakan terdiri daripada perbelanjaan kutipan dana, perbelanjaan gaji kakitangan, perbelanjaan operasi dan kutipan dana wakaf tunai. Manakala 2 data output merangkumi nilai projek wakaf dan keuntungan pelaburan dana wakaf tunai. Berbeza dengan Model TT yang mempunyai tambahan data baharu menerusi aktiviti bawaan atau peralihan iaitu kutipan dana wakaf tunai. Keputusan kajian menunjukkan Model BCC mengatasi dua model lain. Penemuan ini mengukuhkan dan mempertingkatkan kedudukan Model BCC sebagai APD termaju yang menggabungkan andaian yang lebih tepat melalui Pulangan Berubah Mengikut Skala. Penemuan kajian dijangka menawarkan pandangan yang berharga kepada ahli akademik, menunjukkan bahawa model berasaskan andaian yang lebih realistik mempunyai kesan yang lebih besar, menggambarkan kecekapan sebenar dengan tepat dan mendedahkan kesinambungan aktiviti bawaan atau peralihan yang tidak membantu dalam memberikan skor kecekapan yang lebih tinggi. Tambahan pula, adalah penting untuk mengakui kepentingan menggabungkan Model BCC dengan model lain sebagai penanda aras perbandingan dalam mana-mana kajian yang berkaitan dengan APD.