Kreativiti dan realiti sains dalam novel 2099: Ilusi Utopia karya Sri Rahayu Mohd Yusop - Nur Natasha,; Che Abdullah Che Ya, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Karya fiksyen sains merupakan suatu genre yang memanifestasikan penerangan ilmu-ilmu dalam cabang sains yang digarap dan diolah secara kreatif dalam bentuk karya sastera. Pengarang karya sastera bergenre fiksyen sains lazimnya mengangkat isu-isu tertentu dalam bidang sains yang wajar diberi perhatian oleh masyarakat umum. Kajian ini menganalisis novel 2099: Ilusi Utopia yang diterbitkan oleh The Patriots Publishing. Novel yang terbit pada tahun 2022 ini menceritakan tentang keadaan hidup manusia sesudah dilanda banjir besar berjuang untuk hidup di atas tanah dalamkawasan industri dan tanah tinggi. Kajian yang dilakukan ini juga mempunyai tigaobjektif, iaitu melihat kepengarangan genre fiksyen sains Melayu, mengenal pasti unsur-unsur sains, dan menganalisis sejauh manakah unsur sains ini boleh dipertanggungjawabkan sebagai fakta ilmiah. Metodologi kajian menggunakan kaedah kualitatif, yang meliputi kajian kepustakaan dan analisis teks. Untuk tujuan itu, kajian ini menerapkan Teori Resepsi Sastera. Hasil kajian mendapati pengarang novel 2099: Ilusi Utopia mengetengahkan kritikan terhadap isu-isu tertentu dan dampak buruk ilmu sains sekiranya secara praktikal ianya disalahgunakan. Pengarang telah menggunakan karyaini sebagai medium yang menghubungkan realiti kehidupan masa kini dan gambaran hadapan daripada pelbagai sudut kehidupan manusia.