Kajian histeresis feroelektrik dan pengutuban dinamik bagi seramik (Ba1-x Cax )(Zr0.025Ti 0.975)O3 dengan penggantian kecil Ca - Nur Solehah Ali,; Nor Huwaida Janil @ Jamil,; Nor Amalina Ahmad,; Mohammad Hafizuddin Hj Jumali,; Zalita Zainuddin, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Penyelidikan ini dijalankan untuk mengkaji kesan penggantian kecil Ca terhadap sifat feroelektrik seramik (Ba1-x Cax ) (Zr0.025Ti 0.975)O3 (BCZT). Seramik BCZT disediakan menggunakan kaedah tindak balas keadaan pepejal dan disinter pada suhu 1350 °C selama 2 jam. Analisis XRD menunjukkan semua seramik BCZT mempunyai fasa tunggal yang stabil dengan struktur hablur tetragon. Walaupun seramik Ba(Zr0.025Ti 0.975)O3 (BZT) tulen (x = 0.000) menunjukkan ketumpatan tertinggi iaitu 98.0%, saiz butiran yang paling besar diperoleh bagi seramik BCZT dengan komposisi x = 0.025. Seramik BCZT dengan penggantian Ca yang terendah menunjukkan sifat piezoelektrik dan feroelektrik yang lebih baik berbanding seramik dengan kandungan Ca yang lebih tinggi. Ujian medan elektrik berulang menunjukkan kestabilan dinamik serta sifat kebangkitan bagi seramik BCZT dengan x = 0.025 dan 0.050.