Kandungan fitokimia, aktiviti antioksidan, antihiperglisemia dan antikegemukan ekstrak daun annona muricata dengan kekutuban berbeza - Cheng, Ai Nee; Najihah Hassan Noorhadi,; Noor-Soffalina Sofian-Seng,; Ahmed Mediani,; Seng, Joe Lim; Hafeedza Abdul Rahman, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Annona muricata atau durian belanda adalah sejenis tumbuhan yang berada daripada famili Annonaceae, sering digunakan sebagai ubat tradisi untuk merawat pelbagai penyakit termasuk kanser, artritis dan malaria. Tumbuhan herba ini mengandungi sebatian bioaktif yang berpolar dan tidak berpolar. Penggunaan pelarut yang sesuai amat penting untuk mengekstrak sebatian bioaktif yang diinginkan dan juga mempengaruhi bioaktiviti ekstrak tersebut. Oleh itu, penyelidikan ini dijalankan untuk menentukan kesan pengekstrakan menggunakan pelarut berbeza polariti iaitu 70% metanol, etil asetat dan n-heksana terhadap aktiviti antioksidan, anti-lipase serta perencatan α-glukosidase ekstrak A. muricata. Selain itu, sebatian bioaktif yang menyumbang kepada bioaktiviti yang dikaji dikenal pasti menggunakan kromatografi cecair-spektrometer jisim (LC-MS). Dalam kajian ini, penentuan jumlah kandungan fenolik dalam ekstrak daun A. muricata dilakukan. Aktiviti antioksidan ekstrak daun A. muricata dinilai dengan ujian penyingkiran radikal bebas 2,2-difenil-2-pikrilhidrazil (DPPH) manakala aktiviti antihiperglisemik dan aktiviti anti-lipase dikaji dengan ujian perencatan α-glukosidase dan ujian perencatan lipase pankreas. Sampel yang diekstrak dengan etil asetat menunjukkan nilai IC50 terendah secara signifikan (p<0.05) pada aktiviti antioksidan (35.31 ± 2.74 µg/mL), aktiviti anti-hiperglisemik (32.11 ± 4.62 µg/mL) serta anti-lipase (215.92 ± 13.25 µg/mL) berbanding dengan ekstrak 70% metanol dan n-heksana. Sampel tersebut juga menunjukkan kandungan fenolik yang tinggi iaitu sebanyak 46.40 ± 1.95 mg GAE/g ekstrak. Korelasi negatif antara TPC dengan nilai IC50 DPPH dan anti-hiperglisemik menunjukkan sebatian fenolik bertanggungjawab terhadap aktiviti antioksidan dan antihiperglisemik. Sebanyak 13 sebatian bioaktif termasuk kaemferol, kuersetin-3-O-glikosida dan kuersetin telah dikenal pasti melalui analisis LC-MS. Berdasarkan kepada kajian, etil asetat adalah pelarut yang paling baik untuk melarutkan sebatian aktif pada daun A. muricata berbanding dengan 70% metanol dan n-heksana. Hasil kajian juga menunjukkan keupayaan daun A. muricata untuk dibangunkan sebagai makanan fungsian atau ubat-ubatan bagi mencegah atau mengubati diabetes dan mengawal obesiti.