Kesan pelarut yang berbeza terhadap ciri fizikokimia, kandungan fenol dan aktiviti antioksida daun galak tua (Stemona curtisii) - Low, Xiang Ting; Tengku Farizan Izzi Che Ku Jusoh; Haslaniza Hashim (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2024)
Stemona curtisii atau juga dikenali sebagai pokok Galak Tua adalah herba daripada famili Stemonaceae yang digunakan dalam perawatan tradisi. Matlamat penyelidikan ini adalah untuk mengkaji kesan pengekstrakan menggunakan pelarut yang berbeza terhadap ciri fizikokimia, kandungan fenol dan aktiviti antioksida daun S. curtisii. Dalam kajian ini, jenis pelarut (metanol, etanol dan aseton) dan kepekatan pelarut yang berbeza (50%, 80% dan 100%) digunakan untuk mengekstrak sebatian fenol daripada sampel daun. Untuk penentuan ciri fizikokimia, analisis warna menunjukkan bahawa ekstrak daun S. curtisii menggunakan 50% etanol memberikan perubahan warna yang paling tinggi secara signifikan (p<0.05) berbanding pelarut lain. Nilai pH bagi ekstrak daun S. curtisii dengan ketiga-tiga jenis dan kepekatan pelarut adalah berasid dengan julat daripada 4.12 hingga 5.26. Daun S. curtisii yang diekstrak dengan 80% etanol mempunyai nilai pH yang paling tinggi (5.26) secara signifikan (p<0.05) berbanding dengan pelarut lain. Selain itu, pengekstrakan menggunakan 80% etanol menunjukkan aktiviti antioksida yang paling tinggi secara signifikan (p<0.05) berbanding pelarut lain terhadap ujian DPPH iaitu 84.05 ± 0.29%. Bagi ujian ABTS, daun S. curtisii diekstrak dengan 80% metanol memberikan nilai ABTS (74.44 ± 0.12%) paling tinggi secara signifikan (p<0.05) berbanding pelarut lain. Bagi ujian FRAP pula, hanya ekstrak daun S. curtisii menggunakan 80% metanol menunjukkan aktiviti antioksida (13.4 ± 0.62 µg GAE/kg) yang paling tinggi secara signifikan (p<0.05). Oleh itu, 80% metanol adalah pelarut yang paling sesuai untuk pengekstrakan daun S. curtisii yang mana ekstrak tersebut mempunyai kandungan fenol dan aktiviti antioksida yang tinggi berbanding pelarut lain.