Reka bentuk pasir pantai mesoliang bagi penyahoksigenan bermangkin minyak masak terpakai kepada bahan api keterbaharuan - Darfizzi Derawi; Nurul Huda Mohd Zahidi; Khairul Basyar Baharudin (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2023)
Kajian ini memfokus kepada reka bentuk mangkin dwilogam NiCo tersokong atas permukaan pasir pantai terawat HCl (P-HCl) untuk tindak balas penyahoksigenan minyak masak terpakai bagi menghasilkan hidrokarbon cecair gasolin, diesel dan bahan api jet. Mangkin dwilogam berkandungan Ni (10 %bt.) dan Co (10 %bt.) disediakan melalui kaedah pengisitepuan bagi menghasilkan mangkin NiCo/P-HCl. Po, P-HCl dan NiCo/P-HCl telah dilakukan pencirian fizikal dan aktiviti pemangkinan telah diuji melalui tindak balas penyahoksigenan. Prestasi mangkin dinilai dari segi peratusan hasil tindak balas dan kepilihan mengikut julat karbon gasolin (C8-C11), diesel (C11-C17) dan bahan api jet (C8-C16). Perawatan HCl telah bertindak balas dengan logam oksida yang mempunyai keelektropositifan yang lebih tinggi (Al2O3 dan Fe2O3), seterusnya menyebabkan pengurangan komposisi logam oksida tersebut, masing-masing sebanyak 10.0% dan 12.5%. Pengurangan komposisi logam oksida telah mempengaruhi keporosan penyokong pasir yang telah dirawat. Setelah pemuatan logam Ni dan Co, mangkin berstruktur mesoliang (5.9 nm) terhasil dengan peningkatan luas permukaan (22.5 m2/g) dan isi padu liang (0.032 cm3/g). Mangkin NiCo/P-HCl telah berjaya menukarkan minyak masak terpakai kepada hidrokarbon cecair sebanyak 71%, mengikut keutamaan kepilihan produk iaitu bahan api jet (86%), diesel (83%) dan gasolin (17%). Penukaran minyak masak terpakai kepada produk bahan api keterbaharuan bakal memberikan nilai tambah dan menyokong kepada inisiatif teknologi hijau serta kitaran ekonomi yang mampan.