Kompetensi pemanduan dalam kalangan warga emas di Sabah - Harifah Mohd Noor; Adilah Md Ramli; Jurry Foo; Mohd Azizul Ladin; Mazdi Marzuki; Nazihiyah Asli; Chai, Ai Jing (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2023)
Peningkatan populasi warga emas dilihat membawa kepada keperluan pemanduan kenderaan bagi mengekalkan mobiliti dan meningkatkan penyertaan sosial dan kualiti hidup mereka. Namun, pemanduan warga emas sering dikaitkan dengan peningkatan risiko kemalangan sama ada bagi pemandu, mahupun pengguna jalan raya yang lain. Objektif artikel ini adalah untuk meneliti keupayaan memandu warga emas dengan mengambil kira hubungannya terhadap faktor sosio-demografi, iaitu faktor umur, jantina, masalah kesihatan, dan status pekerjaan. Kaedah tinjauan menggunakan pendekatan campuran, iaitu tinjauan soal selidik melibatkan 644 orang responden (warga emas berumur 60 tahun ke atas). Kajian ini juga menemu bual lima orang informan untuk menyokong dapatan kajian. Analisis data menggunakan pendekatan deskriptif dan inferensi seperti peratusan, analisis taburan silang, dan analisis Khi-Kuasa Dua. Penemuan utama memperlihatkan bahawa faktor umur (X2=49.766a, k < .05), jantina (,X2=82.418a, k < .05) kesihatan (X2=28.238a, k < .05), dan status pekerjaan (X2=64.151a, k < .05) mempunyai pengaruh yang signifikan terhadap keupayaan memandu warga emas. Oleh itu, pemboleh ubah demografi ini boleh dijadikan panduan kepada pihak berkepentingan untuk merancang strategi dan dasar berkenaan penilaian kompetensi pemanduan, khususnya melibatkan kelayakan pemilikan lesen memandu dalam kalangan warga emas.