Impak semburan isi padu ultra-rendah minyak pati piper aduncum L. terhadap populasi vektor denggi di kawasan wabak dan bukan wabak di Selangor, Malaysia - Syamimi Omar,; Norhafizah Karim,; Nur Shafarahzatin Ramli,; Hidayatulfathi Othman, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2023)
Penyelidikan selama 16 minggu telah dijalankan untuk menilai impak semburan Isi Padu Ultra-Rendah (ULV) minyak pati Piper aduncum ke atas populasi vektor di lapangan dengan sipermetrin berfungsi sebagai kawalan positif. Kedua-duanya dinilai terhadap sentinel dewasa yang diberi gula dan larva instar ke-3 Aedes aegypti di kawasan perumahan yang mewakili kawasan wabak denggi manakala Ae. albopictus diuji di kawasan bukan wabak. Kesan minyak pati tumbuhan dan piretroid terhadap populasi lapangan larva Ae. aegypti dipantau setiap minggu menggunakan bekas botol. Setiap kawasan mempunyai kawasan kawalannya tersendiri yang disembur dengan aseton 0.1% (kawalan negatif). Kesan penggunaan semburan ULV diukur dengan indeks ovitrap (OI) dalam rumah dan luar rumah. Pengurangan OI yang ketara diperhatikan di dalam dan di luar, di kawasan yang dirawat berbanding dengan kawasan kawalan (p<0.05). Pengurangan OI dicapai dari semasa ke semasa di kawasan yang dirawat terutama setiap kali selepas semburan dilakukan. Kedua-dua ekstrak P. aduncum dan cypermethrin menunjukkan potensi kesan membunuh terhadap nyamuk dewasa di lapangan. Menariknya minyak pati P. aduncum menunjukkan potensi sebagai larvisid apabila memberikan kematian 75.7% untuk luar rumah dan 48.5% untuk larva di dalam rumah selepas semburan yang signifikan pada p<0.05. Secara kesimpulannya, minyak pati P. aduncum yang disembur secara semburan ULV berkesan dalam memberikan impak terhadap populasi vektor denggi dan memberikan kesan ke atas larva yang secara tidak langsung telah menyebabkan penindasan populasi larva lapangan.