Implementation of hadith shahih albukhori about educators as mediator of life (Character building method for students in the family) - Gani, M. Safar; Mohammad Fattah (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2023)
Pendidik merupakan faktor penentu kejayaan proses pendidikan yang berkualiti. Beliau merupakan orang tengah dalam kehidupan mahasiswa yang seharusnya menjadi suri teladan dalam semua gerakan mahasiswa. Jadi sama ada pendidikan berjaya atau tidak dalam mencapai matlamatnya sentiasa dikaitkan dengan kerja pendidik. Sebagai pengantara dalam kehidupan pelajar, pendidik adalah perantara, penghubung dan perantara, serta penyedia dan penganjur penggunaan media pendidikan. Oleh kerana pendidik adalah orang tengah, maka praktikalnya mereka juga bertindak sebagai fasilitator iaitu menyediakan dan memudahkan proses pemindahan ilmu dan pemindahan nilai dengan baik. Oleh itu, pendidik dituntut mempunyai pengetahuan dan pemahaman yang mencukupi tentang media pendidikan sebagai alat komunikasi dalam proses pembelajaran. Pendidik mestilah mahir dalam memilih, menggunakan dan mengurus media pendidikan, serta mampu bertindak sebagai perantara (media) dalam perhubungan antara pelajar dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Walau bagaimanapun, masalah pembangunan watak masih terus berlaku. Ramai pendidik didapati tidak dapat memahami perwatakan pelajarnya sehingga menyebabkan tersalah pilih kaedah pendidikan dan berakhir dengan tidak mencapai matlamat pendidikan. Oleh itu, artikel ini akan mengupas pelaksanaan salah satu hadis Sahih al-Bukhari berkenaan pendidik sebagai perantara dalam membentuk sahsiah pelajar dalam keluarga. Penyelidik akan menggunakan kaedah kajian perpustakaan dengan menganalisis dan menghuraikan data yang dikumpul. Setelah meneliti hadis, pengkaji menyimpulkan bahawa pendidik adalah perantara, yang dalam hal ini khusus dalam mendidik ibu bapa kepada anak-anak mereka dalam membentuk akhlak yang baik. Terdapat beberapa kaedah yang terkandung dalam hadis ini yang boleh diaplikasikan oleh setiap ibu bapa kepada anak mereka iaitu 1) kaedah bercerita, 2) kaedah dialog dan soal jawab, 3) kaedah bercakap dalam bahasa yang baik 4) kaedah bercerita. mengharmonikan penerangan dengan isyarat tangan, 5) kaedah teladan.