Model tadbir urus kampung di Kepenghuluan Rantau Bais Rokan Hilir Provinsi Riau Indonesia - Latip,; Zuliskandar Ramli,; Mohd Faizal Musa, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2023)
Sebelum merdeka, wilayah di Indonesia bukan sahaja tanah kosong dan tidak berpenghuni, tetapi sudah ada institusi yang mengatur masyarakat dan kerajaan, yang dikelola oleh berbagai kekuatan daripada berbagai suku bangsa, perkumpulan kampung, republik dan kerajaan (Ateng 2010). Tujuan kajian ini adalah untuk menganalisis tinjauan literatur tentang tadbir urus kampung, dengan memfokuskan kepada salah sebuah kampung di Kepenghuluan Rantau Bais, Daerah Rokan Hilir, Provinsi Riau Indonesia, yang mempunyai tujuh suku kaum yang mengambil bahagian dalam pengurusan kampung. Amalan tadbir urus yang baik (Practices of Good Governance) menurut Plumptre (2003) merangkumi: penyertaan, visi strategik, responsif, akauntabiliti, ketelusan, kesaksamaan dan kedaulatan undang-undang. Elemen kerajaan kampung menurut Dwipayana & Sutoro (2003) terdiri daripada: kerajaan kampung, komuniti politik (Institusi Perundingan Kampung), masyarakat madani (organisasi masyarakat, institusi dan masyarakat tempatan) dan masyarakat ekonomi. Kajian ini menggunakan kaedah kajian perpustakaan dan data daripada pelbagai akta berkaitan kampung. Hasil kajian perpustakaan menunjukkan bahawa kerajaan kampung telah berubah dari semasa ke semasa, bermula dari zaman penjajahan Belanda hingga kini dengan Akta Diraja No. 6 Tahun 2014 mengenai kampung, namun tiada keharmonian antara komponen pengurusan di kampung.