Persepsi urusetia terhadap maknyah dalam kem ibadah - Irwan Mohd Subri,; Mohd Hapiz Mahaiyadin,; Andi Mohamad Zulfauzan Muhamad,; Muhamad Nasiruddin Asman, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2023)
Isu maknyah di Malaysia sentiasa mendapat perhatian daripada pelbagai pihak. Maknyah merupakan istilah popular di Malaysia yang merupakan satu golongan dari kategori transgender. Terdapat pelbagai aktiviti yang dijalankan oleh pihak yang ingin membantu maknyah untuk kembali kepada ajaran Islam yang sebenar. Antaranya, Kem Ibadah Maknyah yang telah dilaksanakan di Cameron Highlands anjuran Persatuan Insaf Pahang. Artikel ini bertujuan untuk mengkaji persepsi urusetia yang menguruskan program tersebut terhadap maknyah yang menjadi peserta. Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif iaitu melalui temu bual tidak berstruktur. Hasil kajian mendapati urusetia bagi program tersebut bersikap optimis terhadap maknyah dan mengharapkan usaha mereka ini mampu menjadi pendorong perubahan maknyah ke arah cara hidup Islam yang sebenar.