Perkembangan perlombongan bijih timah era kolonial British dan kesannya di Selangor, 1901-1951 - Nur Hafizah Md. Hamzah; Adnan Jusoh (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2023)
Artikel ini memfokuskan tentang perkembangan perlombongan bijih timah di Selangor dari tahun 1901 sehingga 1951. Objektif artikel ini adalah untuk membincangkan kegiatan perlombongan bijih timah semasa era kolonial British yang telah merubah sektor ini sehingga berjaya meningkatkan pendapatan negeri Selangor. Di samping itu, penulisan ini juga turut membincangkan kesan perlombongan bijih timah terhadap perkembangan sosioekonomi di negeri Selangor sepanjang tempoh tersebut. Penulisan artikel ini menggunakan kaedah kualitatif dengan merujuk sumber primer dari Arkib Negara Malaysia seperti fail dan dokumen yang diperoleh semasa di bawah Pentadbiran British, sementara sumber sekunder pula diperoleh dengan merujuk buku dan jurnal di Perpustakaan Negara Malaysia (Kuala Lumpur), Perbadanan Perpustakaan Awam (Shah Alam), Perpustakaan Tun Seri Lanang (Universiti Kebangsaan Malaysia) dan Perpustakaan Tuanku Bainun (Universiti Pendidikan Sultan Idris). Hasil kajian mendapati perkembangan perlombongan bijih timah telah membawa manfaat kepada negeri Selangor kerana menjadi pengeluar utama di pasaran dunia. Perkembangan bijih timah turut membawa kepada peralihan penggunaan kaedah perlombongan dan perubahan perhubungan serta pengangkutan bagi membangunkan kemudahan infrastruktur negeri Selangor. Walau bagaimanapun, perkembangan bijih timah telah menimbulkan konflik sehingga menjejaskan pengeluaran bijih timah. Kesimpulannya, kekayaan bijih timah telah mendorong perkembangan perlombongan bijih timah untuk mendorong keterlibatan orang Cina dalam kegiatan perlombongan di Selangor sehingga memberikan pelbagai kesan terhadap sosioekonomi negeri Selangor.