Analisis Ethos, Pathos dan Logos dalam komunikasi kepimpinan Nama Beta Sultan Alauddin karya Faisal Tehrani - Nordiana Hamzah,; Noor Alhusna Madzlan,; Hasrina Baharum,; Muhamad Fadzllah Zaini,; Rohaya Md. Ali, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2023)
Komunikasi kepimpinan ialah penyampaian maklumat oleh pemimpin tentang budaya sesuatu organisasi, nilai teras, misi dan mesej penting untuk membina kepercayaan dalam sesuatu lingkungan masyarakat. Budaya sesuatu organisasi yang terdapat dalam teks kesusasteraan Melayu sama ada moden ataupun tradisional merakamkan peristiwa yang memaparkan hubungan pemimpin dalam masyarakat. Sesuatu peristiwa itu lahir hasil daripada komunikasi antara pemimpin dengan masyarakat yang menjadi wadah dalam penulisan. Teks kesusasteraan Melayu sama ada moden ataupun tradisional merakamkan peristiwa yang memaparkan hasil seni untuk masyarakat. Teks Nama Beta Sultan Alaudin merupakan teks moden yang ditulis dalam gaya moden namun mempunyai bahan penceritaan klasik iaitu penceritaan berkaitan kepimpinan Sultan Alaudin. Teks ini merakamkan penceritaan kisah Sultan Alaudin dari zaman kanak-kanak sehingga baginda mangkat. Kajian teks diaplikasikan dalam penyelidikan ini. Objektif kajian adalah untuk menganalisi komunikasi kepimpinan Sultan Alaudin secara bertema iaitu sub tema ethos, pathos dan logos berdasarkan teori Aristotle. Dapatan kajian menemukan bahawa Sultan Alaudin mempunyai keperibadian yang baik (ethos); mempunyai ikatan silaturahim yang rapat dengan Menteri dan rakyat (pathos) serta menyelesaikan masalah dengan kecerdasan emosi dan intelektual (logos) dalam komunikasi kepimpinan baginda. Implikasi kajian ini adalah untuk memberikan kesedaran ilmu komunikasi kepimpinan yang berkesan dalam pemilihan seseorang yang bakal memimpin sesebuah organisasi sama ada organisasi itu kecil ataupun besar seperti sebuah daerah, negeri ataupun negara.