Perkembangan ilmu tafsir merentas zaman - Nur Zahidah Che Mohamed,; Mohd Nazri Ahmad,; Nor Syamimi Mohd, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2023)
Ilmu penafsiran al-Qur’an telah berkembang seiring dengan penurunan wahyu. Perkembangannya bermula dengan Rasulullah s.a.w sebagai perintis dalam bidang keilmuan ini mula menafsirkan al-Qur’an. Baginda s.a.w telah meletakkan garis panduan bagi memandu umat manusia dalam penafsiran al-Qur’an iaitu menafsirkan al-Qur’an dengan al Qur’an, al-Sunnah, pendapat sahabat dan tabic in. Artikel ini bertujuan membincangkan sejarah perkembangan ilmu tafsir seterusnya meneliti metode yang digunakan dalam penafsiran al-Qur’an. Metodologi kajian ini adalah berbentuk kualitatif yang menggunakan reka bentuk analisis kandungan. Data dikumpul secara analisis dokumen dan dianalisis secara deskriptif. Hasil kajian mendapati bahawa metode pentafsiran al-Qur’an berkembang mengikut keperluan arus perdana dalam kalangan masyarakat adalah lebih berfokus dan mudah diterima serta diaplikasikan dalam kehidupan. Kajian ini memberi implikasi kepada para pengkaji dan masyarakat untuk lebih mudah berinteraksi dengan al-Qur’an.