Simbiosis bahasa dengan Sains Matematik - Shaharir Mohamad Zain (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2023)
Bahasa sebagai daya mempengaruhi pemikiran dan pemberfikiran seseorang dalam bidang sastera sudah berabad lama dibicarakan oleh para sarjananya sejak abad ke-19 M. Hingga kini hal ini tidak lagi menjadi isu besar lagi setelah melalui zaman kemuncaknya sekitar 1940-an. Peranan bahasa dalam bidang sains agak baharu diperkatakan terutamanya oleh Cassirer (1942) tetapi telah juga mendapat keyakinan umum akan benarnya berlaku pengaruh bahasa dalam bidang itu mulai pertengahan abad ke-20 M; manakala dalam bidang sains matematik hal ini berlaku mulai tahun 1950-an oleh sarjana dalam mekanik quantum yang amat khusus dan sukar dimengertikan oleh kebanyakan sarjana sekalipun. Hal ini berubah apabila perbahasan hebatnya berlaku dalam bidang sains matematik hingga kini pun terutamanya selepas Chomsky (1983). Chomsky menegaskan bahawa bahasa tidak berperanan atau tiada pengaruhnya dalam pemerolehan gagasan, konsep dan pembinaan matematik selanjutnya. Sehingga kini, pandangan Chomsky ini tidak direfutasi dengan tegasnya, walaupun para ahli sosiologi pengetahuan sudah menunjukkan adanya sains yang berbeza dalam pelbagai budaya dan sarat nilai dan sarat budayanya sains dan matematik sejak 1970-an lagi. Di Malaysia, isu ini muncul dengan hebatnya di khalayak umum, apabila Dr. Mahathir, Perdana Menteri Malaysia, memaksa Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) dalam tahun 2002 dan perbahasannya masih belum berakhir. Pandangan Chomsky ini, dan sekaligus pandangan pro-PPSMI, disanggah menerusi penentangan pandangan Dr. Mahathir satu persatu dalam Shaharir (2008) dan dengan pemaparan sejarah tabii pengaryaan sains matematik amnya dalam Shaharir (2014a) tetapi tidaklah cukup bicara tentang peranan aktif bahasa Melayu dalam sains matematik. Lantaran di sini ditambah lagilah hal simbiosis bahasa Melayu dengan beberapa unsur sains matematik menerusi analisis penterjemahan dan penyelidikan dalam subjek berkenaan.