Kesan ketakpadanan pendidikan-pekerjaan ke atas guna tenaga sektor awam - Raze Norshyahman Shahril,; Hazrul Shahiri,; Mustazar Mansur,; Aminudin Mokhtar, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2023)
Objektif kajian ini adalah untuk menganalisis tempoh masa yang diambil oleh seseorang untuk bekerja dalam sektor awam. Secara spesifiknya, kajian ini dijalankan adalah untuk mengkaji perbezaan antara mereka yang mempunyai tingkat pendidikan minimum yang diperlukan oleh sesuatu pekerjaan dengan mereka yang mempunyai tingkat pendidikan yang lebih tinggi berbanding dengan tingkat minimum yang diperlukan oleh pekerjaan dalam sektor awam tersebut. Kajian menggunakan data yang dikumpulkan daripada 501 sampel kakitangan sektor awam di Malaysia merangkumi sektor ekonomi, sosial, pentadbiran awam, keselamatan dan sektor infrastuktur pada tahun 2015. Dengan menggunakan regresi, hasil kajian menunjukkan bahawa pekerja yang berpendidikan lebih tinggi mengambil masa yang lebih lama sebelum memilih untuk bekerja dalam sektor awam berbanding dengan pekerja yang mempunyai kelayakan minimum. Selain itu, pekerja lelaki mengambil tempoh masa yang lebih lama untuk memasuki sektor awam dan ini menunjukkan bahawa lelaki bersifat lebih selektif dalam memilih pekerjaan dalam sektor awam. Ketakpadanan pekerjaan berkemungkinan akan menyebabkan tahap motivasi pekerja menurun kerana menerima tingkat upah lebih rendah daripada sepatutnya. Ini boleh menjejaskan tingkat produktiviti sesebuah firma seterusnya memberikan kesan yang lebih besar kepada rantaian ekonomi negara dan masalah pengangguran geseran.