Analisis literatur pilihan terhadap konsep gaya bahasa pendepanan (Al-Taqdim) dan pengakhiran (Al-Ta’khir) - Muhammad Anas Alias,; Md Nor Abdullah, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)
Fenomena التقديم(pendepanan) dan التأخير (pengakhiran) merupakan salah satu isu gaya bahasa dibahaskan oleh sarjana Nahu dan Balaghah. Terdapat pelbagai faktor dalam proses pendepanan dan pengakhiran yang menarik minat para pengkaji untuk melihat kesannya terhadap konteks ujaran. Oleh itu, kajian ini dijalankan untuk meneliti kajian lepas yang dilakukan terhadap gaya bahasa pendepanan dan pengakhiran serta meneliti isu yang boleh dijadikan kajian baru pada masa akan datang. Kajian ini merupakan sebuah kajian kualitatif berbentuk tinjauan literatur. Data diperoleh daripada pelbagai rujukan seperti buku, disertasi, jurnal dan sebagainya. Data yang diperoleh dianalisis secara tematik dan deskriptif. Dapatan umum menunjukkan kajian pengaplikasian gaya bahasa pendepanan dan pengakhiran terhadap surah-surah dalam al-Qur’an menarik minat ramai pengkaji-pengkaji bahasa. Hal ini kerana terdapat pelbagai faktor mendorong berlaku proses pendepanan dan pengakhiran. Selain itu, terdapat kajian tematik aspek tertentu masih mempunyai ruang untuk diteliti dan dikaji.