Sejarah dan rekabentuk masjid warisan Kampung Parit Melana di Alor Gajah, Melaka - Suhana Johar; Mohd. Farid Mohamed (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)
Diketahui umum bahawa masjid adalah sebuah binaan sturktur yang dibina oleh penganut agama Islam yang berfungsi menyediakan ruang untuk melakukan solat serta aktiviti-aktiviti lain yang berhubungkait dengan kepentingan Islam. Reka bentuk masjid perlulah memenuhi tujuan asal pembinaannya, sementara faktor-faktor lain seperti keadaan setempat juga memberi pengaruh terhadap seni bina masjid tersebut. Objektif kajian Masjid Warisan Kampung Parit Melana adalah untuk mengenalpasti asal usul dan senibina identiti setempat. Kajian di peringkat awalan ini memberi fokus dari segi sejarah, senibina dan kaedah pembinaan masjid lama ini. Hasil kajian menyimpulkan bahawa seni bina masjid merupakan antara seni bina yang memainkan peranan penting dalam pencarian identiti senibina kebangsaan, di samping ia kekal menjadi tumpuan kepada komuniti sebagai pusat ibadah dan pelbagai aktiviti. Oleh itu, masjid warisan seperti Masjid Warisan Kampung Parit Melana perlu dikekalkan untuk rujukan penting bagi generasi akan datang.