Meneroka proses paling kritikal dalam pelaksanaan pelan pewarisan - Fatimah Othman; Rosmah Mat Isa; Rohayu Abdul Ghani; Norhafizah Abu Hasan (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)
Kegagalan menguruskan peralihan pemimpin boleh menjadi ancaman langsung terhadap prestasi organisasi. Justeru, pelan pewarisan yang sistematik adalah penting bagi memastikan kesinambungan kepimpinan, mengekalkan dan mengembangkan modal insan untuk masa depan. Kajian lepas menunjukkan beberapa model berkaitan pelan pewarisan. Namun, ia tidak menerangkan secara terperinci berkaitan proses yang paling kritikal. Oleh itu, kajian ini bertujuan menjawab persoalan bagaimana proses pelan pewarisan dilaksanakan dan mengenal pasti apakah proses yang paling kritikal. Pendekatan kajian kes berbilang menggunakan kaedah temu bual telah dijalankan terhadap tujuh orang peserta dari tiga buah Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC) di Malaysia. Kajian ini menggunakan analisis dalaman dan silang kes. Ketiga-tiga GLC didapati melaksanakan enam proses asas pelan pewarisan iaitu inisiatif pelan pewarisan, pengenalpastian jawatan kritikal, pengenalpastian calon, penilaian dan pemilihan calon, latihan dan pembangunan calon, serta penilaian pelan pewarisan. Manakala dua proses yang kritikal telah dikenal pasti iaitu pengenalpastian calon pengganti, dan latihan dan pembangunan calon. Kajian ini memberi implikasi praktikal iaitu pengurus sumber manusia dapat membantu pihak pengurusan dalam menambahbaik pelaksanaan pelan pewarisan agar sesuai dengan peredaran masa.