Penggunaan perisian grafik berkomputer dikalangan pelajar senibina di UKM - MFI Mohd-Nor,; Sahrul Darman,; Hamzah Z.,; MM Tahir,; A.I. Che-Ani, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2017)
Hari ini, penggunaan perisian grafik digital telah menjadi satu keperluan asas bagi bidang kreatif, termasuk seni bina. Teknologi digital yang dahulunya digunakan sebagai alatan elektronik untuk tujuan lakaran yang menggantikan pen dan pensel di masa lalu telah berkembang dengan pesat menjadi teknologi yang lebih holistik yang menawarkan keupayaan baru termasuk pengeditan imej berdefinisi tinggi, pemodelan dan simulasi tenaga dan sistem kerjasama secara langsung. Sehubungan dengan perkembangan teknologi digital dalam industri, Institusi Pengajian Tinggi (IPT) telah selama bertahun-tahun membekalkan industri dengan tenaga kerja yang mahir dan mampu menerapkan teknologi tersebut. Walau bagaimanapun, IPT perlu memastikan bahawa mereka tidak ketinggalan dari arus terkini industri dan memastikan graduan mereka dilengkapi dengan kemahiran terbaru, khususnya dalam aplikasi teknologi digital. Makalah ini bertujuan untuk meneroka persepsi pelajar mengenai pengajaran perisian grafik digital dalam program Sarjana Muda Seni Bina di Universiti Kebangsaaan Malaysia (UKM). Instrumen utama yang digunakan oleh pasukan penyelidik untuk mengumpul data primer adalah dengan kaedah tinjauan, yang dijalankan pada 31 pelajar tahun akhir.