Budaya material dan hubungannya dengan adaptasi masyarakat Temiar di Pos Kuala Mu, Sungai Siput, Perak, Malaysia - Noorsyarmalaila Ramli; Hamid Muhammad Isa; Mokhtar Saidin (Ikatan Ahli Arkeologi Malaysia, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2017)
Dengan menggunakan kaedah etnografi melalui penyertaan ikut serta, satu kajian telah dijalankan untuk melihat hubungan antara corak adaptasi masyarakat Temiar dengan budaya material mereka. Data kajian ini diperolehi melalui kerja lapangan yang dijalankan dari 10.11.2014 hingga 27.11.2014 dan 29.09.2014 hingga 03.10.2014 di beberapa penempatan Temiar di Pos Kuala Mu, Kampung Gapeh Hulu, Kampung Gapeh Hilir, Kampung Bersah dan Kampung Toh yang terletak di daerah Sungai Siput Perak. Tumpuan perbincangan adalah berdasarkan kepada lima klasifikasi utama budaya material iaitu alat pengeluaran, alat domestik, alat ritual, alat muzik dan alat perhiasan diri dengan membincangkan sejauhmana peralatan budaya material mempengaruhi sosio budaya masyarakat yang dikaji.